14 Ocak 2015 Çarşamba

2015 Afrika Uluslar Kupası Başlıyor

Tek sayıyla biten yılların futbol fakiri olduğunu düşünen insanların suratına tokat gibi çarpan Afrika Uluslar Kupası birkaç gün sonra başlıyor. Afrika Uluslar Kupası'nın (her defasında uluslar yazmak zor geldiği için Afrika Kupası olarak devam edeceğim) başlı başına futbol fakiri olduğu görüşünü benimseyenler de pek haksız değiller esasında. Önemli Avrupa ülkelerinde liglerin devam etmesi kupanın kalitesini düşürüyor. Benim gibi "futbol topu varsa o maçlar izlenir" düşüncesini benimseyenler için ise soğuk kış aylarında adeta bir kurtarıcı oluyor. Yabancı sınırının (hemen hemen) kalktığı bir ülkede Afrika Kupası'nı takip etmeyecek hocaları yüce yaratana havale etmekle birlikte ilk olarak merak edilen takımlardan başlayalım.

Son iki kupada büyük destek verdiğim Zambiya yine az eksikle Ekvator Ginesi'ne doğru yol aldı. Geçen turnuvada mental durumu hariç tüm yeteneklerine kefil olduğum Chisamba Lungu yine kadroda yer alıyor. Turnuvadan sonra bu güzel ve karakterli kardeşimiz Rusya 2. Ligi'ne gitti, daha sonra takımla beraber Rusya'nın en üst ligine yükseldi. Eğer geride kalan iki senede mental anlamda geliştiyse daha iyi bir lige gider. Zambiya'da Lungu ile beraber Afrika'nın güzide çocuklarından Emmanuel Mayuka da kadroda. Geçtiğimiz turnuvada pek yeteneklerini gösteremese de, bu durum Young Boys'tan beri ona kefil olduğum gerçeğini değiştirmiyor. Rainford Kalaba ve özellikle dikkat edilmesi gereken Nathan Sinkala da takımımın has adamları olarak göze çarpıyor.  2012 yılında Afrika Kupası'nı kazanan Zambiya takımının en büyük eksiğiyse eski teknik direktörleri Herve Renard olacak gibi görünüyor.

Beyaz gömleği ve beyaz derisiyle Zambiya halkının gönüllerini fetheden Renard bu kez Fildişi Sahilleri'nin başında sahneye çıkıyor. Kupada mücadele eden ülkeler arasında en iyi kadroya sahip olan Fildişi Sahilleri bir türlü kupaya uzanamayınca çareyi Renard da buldular. Bu kez forvette Drogba yok kenarda Renard var. İşin ilginç yanıysa Zambiya'nın başında Afrika Kupası kazanan Renard'ın o turnuvanın finalinde Fildişi Sahilleri'ni mağlup etmiş olması. Beyaz gömlekli hoca bu turnuvada Fildişi Sahilleri'ne kupayı getirirse gerçek bir Afrika efsanesi olacak. Takımının, Yaya Toure'li, Gervinho'lu, Salomon Kalou'lu kadrosuyla bu başarıyı elde etmesi çok da uzak bir ihtimal değil.



Afrika'nın en garip futbol ülkelerinden biri olan Senegal. Avrupa'ya devamlı olarak futbolcu ihraç eden Senegal, 2002'de İlhan Mansız'ın attığı golden bu yana bir türlü hayır etmedi. Demba Ba'nın olmadığı bir turnuvada takımın hücum gücü düşecek olsa da ortada fena bir kadro görünmüyor. Rövaşata bağımlısı Moussa Sow'un ve Papiss Cisse'nin yer aldığı forvet hattının Afrika standartlarının üstünde olduğu da gayet açık. Bu ikilinin kaymağı ise Moussa Konate. Tahminimden fazla süre alırsa dikkat çeker.

Kupanın en merak edilen takımlarından bir diğeri ise Burkina Faso. Jonathan Pitroipa gibi ayağına top yakışan forvete sahip olmalarının yanında Bance gibi hem oynadığı futbolla hem de şekil saçlarıyla dikkat çeken bir adama sahipler. 2013 yılında finalde Nijerya'ya mağlup olarak kupaya ulaşamadılar. Beklentilerin çok üstünde bir performans sergileyen Burkina Faso'nun bu sene de aynı performansı göstermesini temenni ediyorum. Performanslarını merakla bekliyorum.

Turnuvaların değişmez takımı Gana da bu sezon kupanın en büyük adaylarından. Gana ayrım yapmaksızın tüm kupalara olabildiğince iyi bir kadro getiriyor. Boateng de olsa kupanın en büyük favorisi konumuna geçmeleri de mümkün görünüyordu. Yine de tecrübeli teknik direktör Avram Grant yönetiminde sahaya çıkacak olan Gana, Fildişi Sahilleri ile beraber kupaya en yakın takım olarak göze çarpıyor.

2015 Afrika Kupası'nda, Kuzey Afrika'dan Tunus ve Cezayir ile Afrika'nın önemli ülkelerinden Kamerun'un kötü futbollarla kötü sonuçlar alacaklarını düşünüyorum. Geçtiğimiz turnuvaya renk katan Yeşil Burun Adaları'nın yine renk katmasını umuyorum. Yine son turnuvada yarı final oynayıp, üçüncü olan Mali'nin aynı başarıya ulaşamayacağını bekliyorum. Bunun haricinde ise kadrosunda birçok genç oyuncu bulunan Gine'nin takip edilmesi gerektiğini; ancak geriye kalan diğer takımlardan başarılı sonuçlar beklenmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Son olarak; olası başarısız tahminlerime şimdiden bir kılıf hazırlamak için, son şampiyon Nijerya'nın bu yıl turnuvada olmadığını söylemek istiyorum. Top yuvarlak, Afrika futbolunda daha da yuvarlak...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder