10 Haziran 2012 Pazar

Ölüm grubunda Almanya'nın dirilişi

Kuraların çekildiği günden beri merakla beklenen B Grubu'nda -bir diğer adıyla ölüm grubu- ilk maçlar bugün oynandı. Dün oynanan maçların aksine daha fazla yıldız sahadaydı, ancak oyunları arzu edildiği kadar gösterişli olmadı. Oynanan maçlar sonunda Danimarka ve Almanya birer golle üçer puan alarak en azından ülkelerini sevindirdi.

Günün ilk maçında Hollanda ve Danimarka karşı karşıya geldi. Maçın başlarında Hollanda Robben'in kanadından etkili sayılabilecek pozisyonlar buldu ama ne Robben ne de ileri uçtaki Robin Van Persie bu pozisyonlarda gol vuruşunu yapamadı. 24. dakikadaysa dün akşam Rusya'nın yaptığını Danimarka yaptı ve ilk pozisyonlarında skor avantajını ele geçirdi. Bu dakikadan sonra Hollanda ilk yarıyı bilinçsiz hücumlarla kapattı.

Devre arasında herkes Marwijk'dan hamle beklese de Portakallar ikinci yarıya da aynı kadroyla çıktı. Sağ ve sol beklerin atağa hiç çıkmaması, ön liberoların Danimarka orta sahasına mağlup olması, kanatların işlememesi ve Van Persie'nin yalnızlığına çare bulmaya çalışmayan Marwijk ilk değişikliklerini 71. dakikada yaparak mağlubiyete biraz daha uygun ortam yarattı. Bu dakikadan sonra yaptığı değişikliklerle hücumda biraz daha aktif gözükseler de Danimarka da rakip yarı alanda oldukça etkili oldu.

Zaman zaman yükselen tempoyla zevkli geçen maç, Hollanda adına oldukça üzücü bir sonuçla bitti. Elemelerin en golcü takımı ünvanıyla Ukrayna'ya gelip, Euro 2012'de gol atamayan ilk takım olmak da onlar adına nahoş bir durum sayılabilir. Danimarka ise aldığı 1-0'lık galibiyete rağmen Bendtner'in verimsizliğine yanmalı. Arsenal'de piyasaya çıktığı ilk günden beri ayağında top tutmaktan, kafa topuna girmekten aciz bir futbolcu görünümü veriyor. Pek değişecek gibi de görünmüyor aslında ya neyse.

Ölüm grubunun ikinci maçında ise Almanya ile Portekiz karşılaştı. Daha ilk dakikada Mario Gomez'in güzel kafa vuruşu Rui Patricio'nun ellerinde eridi. Sonrasında Portekiz atağı da etkili gelişti ve kornerle sonuçlandı. Bundan sonrası ise büyük bir boşluk. Özellikle Almanlar o kadar yavaş oynadılar ki üstlerinde Panzer'in gücünden çok ağırlığı var gibiydi. Tabi bunda Khedira-Schweinsteiger ikilisinin orta sahada çok formsuz olmalarının payı yüksekti. İki oyuncuya Müller ve Podolski de katılınca Almanya bir an da kolay durdurulabilecek sıradan takıma dönüştü.

Sönük geçen ilk yarının en önemli pozisyonu ise Portekiz adına Pepe'nin direkten çizgiye düşen topu oldu. Eğer top 5-10 cm daha içeride olsaydı ve karar "devam" olsaydı FIFA goal-line teknolojisi için biraz daha acele etmek zorunda kalabilirdi. Hakemin, Mario Gomez'in topu ağlara gönderdiği pozisyonda avantaj kuralını unutması da ilk yarının bir diğer önemli pozisyonuydu.

Maçın ikinci yarısı da aynı ilk yarısı gibi başladı. Almanlar hemen rakip kalede bir pozisyon buldular ve Portekizli oyuncular hemen karşı atağa çıkarak bir korner kazandılar. Bu sefer hareketli olur belki dedik ama  73. dakikaya kadar yine durgun bir maç izlemeye devam ettik. Bu dakikada Mario Gomez'in attığı gol Almanya'nın ne olursa olsun kolay yutulabilecek bir takım olmadığını gösterdi bize. Sonuçta Portekiz'in karşısındaki takım elemelerden 10'da 10 yaparak gelmişti. Golden sonra Almanya bir iki cılız atak geliştirdi ama asıl pozsiyonları Portekiz yakaladı. Ronaldo'nun ortadan kaybolması Nani, Nelson Oliveira ve Valera'nın biraz daha serbest kalmalarına olanak sağladı. Son 10 dakika sağdan soldan arayışa geçen ekip, golü bulamadı ve maçtan yenik ayrıldı.

Günün hakemleri ise yine ciddi sıkıntılar yaşadılar ve yaşattılar. Genel olarak eskisi gibi isim yapmış hakemlerin olmaması onlara olan güveni ciddi derecede azaltıyor. Neredeyse her oyuncu, olur olmadık her karara itiraz ediyor. Bu ortam sadece isim yapmış, kaliteli hakemler sayesinde giderilebilecek gibi gözüküyor. Ukrayna'da bir başka sıkıntıysa top toplayıcı çocuklarda. Maçın en can alıcı dakikalarında o kadar yavaş top getiriyorlar ki zaten gergin olan futbolcuları daha da çok geriyorlar. Bu kadar zamanda çocuklara çabuk olmaları öğretilmediyse bundan sonra da sahadakilerin işi zor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder