4 Aralık 2010 Cumartesi

Avrupa Futbolunda Doğu'nun Yükselişi























SSCB'nin dağılmasından sonra Avrupa futbolunda güçler dengesi biraz değişmişti. Batı Avrupa futbolda ipleri eline alarak adeta teraziyi kendine doğru çekmişti. Tabi bunda Batı'da İngiltere, Almanya, İtalya gibi ekol ülkelerin olması da etkili oldu ama SSCB'nin dağılımına kadar olan Avrupa Şampiyonalarına bakarsak her daim söz sahibi olduğu görülüyor.

1960 Avrupa Şampiyonası'ndan 1988 Avrupa Şampiyonası'na kadar 1 şampiyonluk, 3 ikincilik, 1 dördüncülüğü bulunan bir ülkeydi SSCB.

Tabi böyle büyük bir organizasyonun parçalara ayrılması ekonomileriyle beraber futbollarını da vurdu. Bu büyük ülkeden Rusya gibi futbolda belli bir yeri olan bir ülke de ortaya çıktı ama Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi futbol konusunda başarısız ülkelerde çıktı. Bunlara Romanya gibi eski ülkelerde eşlik edince dediğim gibi Batı büyük bir egemenlik kurmuştu.


Şimdilerde ise özellikle Uefa Avrupa Ligi'ne bakınca Doğu Avrupa futbolunun yavaş yavaş dengeyi kurduğunu görüyoruz. Tabi ki hala bir Manchester United'ları, Milan'ları, Bayern Münih'leri yok ama en azından doğru takım oyunlarıyla Şampiyonlar Ligi'nin bir alt seviyesinden bşarılı olabiliyorlar.

Avrupa Ligi'nde 5. haftanın sonuçlarına göre şimdiden 9 Doğu Avrupa temsilcisinin turu garantilediğini görüyoruz. Ayrıca bunlara 1 ile 3 arasında daha takım eklenebilir.

Aslında bu yükselme çabaları bir kaç yıl öncesinden görülmeye başlamıştı. İlk olarak Rus takımları, daha sonra Shaktar Donetsk, Dinamo Kiev, Metalist Kharkiv, Bate Borisov bazı sinyaller vermişlerdi. Eğer bunlara bazı Yunan takımları ile Kızılyıldız, Partizan, Hajduk Split, Dinamo Zagrep, Levski ve CSKA Sofya gibi takımlarda eklenirse Doğu Avrupa futbolu yıllar sonra belli bir hakimiyet alanı sağlayacak kendisine.





















Ayrıca bir önemli noktada orta sınıf Batı takımlarındaki düşüş. Özellikle Avrupa Liginde daha belirgin gözüküyor bu. Mesela koskoca İtalya Dünya Kupası'nda yaşadığı sıkıntıdan sonra yine bir tehlikeyle karşı karşıya. Eğer Napoli son maçından tur ile çıkamazsa Avrupa Liginde İtalyan takımı kalmayacak. (Şampiyonlar Liginden gelebilecek takımlar hariç)

Zaten futbolseverlerin de genel olarak en büyük istekleri takımlar arasındaki güç farklarının azalması ve seyir zevkinin de buna bağlı olarak yükselmesi. 2010 Afrika'da da gördük küçük dediğimiz Slovakya, İtalya'nın elenmesine neden oldu. Fransa gibi bir ülke grubundan dahi çıkamadı. Böyle olunca turnuvaları beklemesi ve izlemesi de daha zevkli oluyor tabi. İnşallah bu yayılarak Şampiyonlar Ligine de sıçrar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder