30 Temmuz 2013 Salı

Doktorlar İle Birlikte Yaz Sezonu Klasiği: Fenerbahçe Forvet Arıyor


Fenerbahçe'nin bir hastalığı vardır. Ya eski futbolcusunu geri ister ya da maç yaptığı rakiplerinin oyuncularına salça olur. Yine gündemde iki forvet var. Biri eski Fenerbahçeli Emenike, diğeri Fener'e gol atan rakip golcü Cardozo. Bu bağlamda, Ersun Yanal kafasında bir sistem belirledi ve bu sisteme uygun olacak futbolcuyu Emenike olarak belirledi. 

Forvet transferinin bu kadar uzamasının ardından bende de Ersun Yanal'ın ne düşündüğüne dair bir fikir oluştu.

Anlaşılan, Ersun Hoca, net bir merkez santrafor istemiyor. Cardozo'nun ağırlığı ve sadece merkezde oynaması, Emenike'nin arkasında kalmasına neden oluyor. Emenike ise hocanın 3 kanat forvet oynatacağının sinyallerini veriyor. Yani, Yanal'ın Fenerbahçesi, önümüzdeki sene 2 kanat hücumcusu ve bir merkez santraforla değil; 3 tane dolaşan, hem merkeze hem de kanatlara kolayca adapte olabilen forvetle oynamayı tercih ediyor. Bu sistem için de belirlenen eldeki oyuncular Sow, Kuyt ve Stoch. Emenike transferi gerçekleşirse Stoch veya Kuyt'tan feragat edilecek, ancak sistem korunacak.

Ersun Yanal'ın kafasındaki sistemin -muhtemel- en büyük sorunu, zorluk derecesi yüksek maçlarda hücumda top tutamamak olacak. Özellikle geçtiğimiz sezon Webo gelene kadar yaşanan en büyük problem yine boy gösterecek. Geçen sezon, içeride ve dışarıda oynanan Benfica maçları göz önüne getirilirse, Webo'nun merkezde olduğu Fenerbahçe ile Sow'un merkezde olduğu Fenerbahçe arasındaki bariz farklar daha net görülecek. 

Hoca sanıyorum ki geçen seneki problemi yavaş oynamamıza bağlıyor ve bu sorunun daha hızlı bir Fenerbahçe'yle çözülmesini bekliyor. Bu yüzden, takımın hücum bölgesine yetişmesini sağlayacak olan Cardozo yerine; daha seri hücuma çıkan, önüne atılan topla adam geçebilen bir oyuncunun sisteme daha uygun olacağını düşünüyor.

Emenike transferine -sistem düşündüğüm gibiyse- diyeceğim yok. Faydalı olma ihtimali yüksek. Yalnız Emenike'yi merkez santrafor olarak kullanıp, servis yapması beklenecekse transfere karşıyım. Afrika Kupası'nda çoğu maçta merkezde oynadı ve verimi çok düştü. Pes tabiriyle 90'lık kanat forvet merkeze çekilince gücü 70 oldu. Umarım böyle bir hata yapılmaz. Zamanında merkezde yalnızlığa bırakılan Kezman, Guiza gibi forvetler gibi olmasın sonu.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder